Zo kies je de beste halsband voor je viervoeter

In Nederland ben je verplicht om je hond op de openbare weg aan te lijnen. Dat kan met halsbanden, allerlei tuigjes, rollijnen en harnassen. Er is zoveel keuze dat een juiste keuze maken niet makkelijk is. Wat is de beste halsband en riem voor je hond en waar moet je zeker op letten bij de aankoop?

Halsbanden met vele opties

Voor je zoektocht naar de beste hondenhalsband start, vergelijk je de vele opties die mogelijk zijn. Dat maakt je keuze makkelijker. Je hebt de klassieke standaard halsband die je aan de nek bevestigd via een gesp of een kliksysteem. Dit is meestal een goede keuze. Riemen zijn niet alleen wettelijk verplicht, ze vergroten ook de veiligheid van de hond en die van de andere weggebruikers. De halsband is ook een communicatiemiddel. Door constant meer of minder druk uit te oefenen kun je zowel het gedrag als de emoties van je hond beïnvloeden. Een goede halsband zit comfortabel en past optimaal als je niet meer dan twee vingers kunt steken tussen de nek van je hond en zijn halsband.

Slipkettingen

Slipkettingen worden zeker niet aanbevolen. Ook slipkettingen doen dienst als communicatiemiddel door de ketting snel te sluiten en weer los te laten. Het probleem is dat 95 procent van de hondenliefhebbers niet over voldoende snelheid beschikkt om de ketting op de juiste manier te gebruiken. Met als gevolg een vervelend getrek en gesleur. Een andere mogelijkheid is een sliplijn met stop. Alleen een goede trainer kan je leren om met zo'n slipketting goed om te gaan.

Garelen en harnassen

De meeste garelen (tuigjes) en harnassen zitten lang niet zo comfortabel als wordt gezegd. Zeker als je een rustige hond hebt die weinig trekt. Hierbij wordt een draadharnas door een ring in de schouder van je hond geduwd. Zo raakt hij makkelijk uit evenwicht met kwetsuren tot gevolg. Het perfect passend harnas zit dan weer veel te strak. Angstige honden raken in paniek en schieten uit het harnas.

Riemen

Gecombineerd met de klassieke halsband zijn riemen uitstekend als communicatiemiddel, zowel tijdens het wandelen als het hardlopen en het fietsen. Comfortabele riemen hebben een lengte tussen één en anderhalve meter. Let bij je keuze van de meest geschikte riem op de grootte en het gewicht van je hond.

Flexi rollijnen worden zeker niet aanbevolen. Tijdens trainingen kun je veel beter een losse, lange lijn gebruiken. Ook in dit geval kan een goede trainer je vertrouwd maken met de juiste manier van werken met een losse, lange lijn.

Conclusie: wat is nu de beste keuze voor je hond?

Een klassieke halsband met gesp of kliksysteem gecombineerd met een riem is nog altijd de beste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *