Welke manier van ondernemen past bij jou?

Geplaatst op

Ben jij in de wieg gelegd om ondernemer te worden, en kun je je niets anders voorstellen dan eigen baas te zijn? Of is het hebben van een eigen zaak nooit per se een droom geweest, maar is het nu eenmaal zo gelopen? Werk je nu nog in loondienst, maar wil je in de toekomst graag voor jezelf beginnen? Of twijfel je nog, of ondernemen wel echt iets voor jou is? Bedenk je goed dat je op vele verschillende manieren ondernemer kunt zijn, en dat er bijna altijd wel eentje is die past bij jou.

Doe je het alleen?

Wat veel ondernemers in de dop aantrekt, terwijl het anderen juist vooral afschrikt, is het feit dat je als ondernemer veel meer alleen en op jezelf aangewezen bent dan wanneer je een baan in loondienst hebt. Zeker als eenmanszaak, dus zonder personeel, kan het leven van de ondernemer eenzaam zijn. Je hebt wel contact met klanten, maar gezellig kletsen met collega’s op kantoor is er niet meer bij. Weg zijn de gesprekken op maandagochtend over hoe men zijn of haar weekend heeft doorgebracht. Weg zijn de traktaties bij verjaardagen, de vrijdagmiddagborrels en andere gezellige momenten die je met elkaar hebt gedeeld. Dat is wennen, zelfs voor mensen die helemaal niet zo zitten te wachten op al dit soort sociale dingen. Als ZZP’er kan het leven echt eenzaam zijn, en daar is lang niet iedereen op voorbereid.

Zie je dit niet zitten, en ben jij iemand die liever niet in zijn eentje werkt? Dan is samen met iemand anders een bedrijf starten natuurlijk ook een optie. Doe het wel met iemand met wie het écht goed klikt, en zorg dat alle afspraken tussen jullie heel duidelijk zijn, zo blijft het gezellig. En natuurlijk kun je ook voor een bedrijfsvorm kiezen waarbij je wellicht in je eentje eigenaar bent, maar waarbij je wel personeel in dienst hebt. 

Een steuntje in de rug

Een onderneming beginnen is altijd spannend, vooral omdat je nooit zeker weet of het ook een succes zal worden. Je steekt veel tijd en geld in het opstarten van je zaak, zonder enige garantie of het gaat lukken. Vind je dit een te groot risico, dan kun je ook franchisenemer worden. Op die manier stap je in een bestaande formule, en vallen veel opstartkosten en risico’s weg. Een franchise beginnen is dus een wat minder risicovolle manier van ondernemen, al is het nog steeds niet te vergelijken met een baan in loondienst.