Waarom een mkb energiecollectief niet altijd een goed idee is

Ben je als mkb’er op zoek naar een nieuw energiecontract? In dat geval is de kans groot dat je minstens één aanbod hebt gezien van een zogeheten mkb energiecollectief. Zo’n collectief bestaat uit meerdere ondernemers die gezamenlijk zakelijke energie afnemen. Dit doen ze als een soort bulkdeal waardoor het interessant is voor de energieleverancier en waarbij je als ondernemer extra korting krijgt op je zakelijke energiecontract. Althans, daarmee wordt geadverteerd, want is dat wel het geval? Er is een aantal kanttekeningen op te merken aan dit soort energiecollectieven. In dit artikel lees je er meer over.

Geld betalen om mee te dingen naar korting

Een van de eerste dingen die je bijvoorbeeld absoluut moet weten over zo’n mkb energiecollectief is dat je in vrijwel alle gevallen eerst geld moet betalen voordat je ‘mee mag doen’. Wil je deelnemen aan een energiecollectief dan betaal je dus eerst een soort entreegeld. Dat bedrag betaal je zonder dat je weet of je korting kunt krijgen en wat je überhaupt gaat besparen. Wanneer je daar iets langer over nadenkt, voelt dat best een beetje vreemd. Waarom zou je eerst geld betalen om daarna pas te mogen profiteren van eventuele korting? Je kunt in dit geval beter zelf op zoek gaan naar een passend energiecontract voor een goede prijs. Dat doe je door te beginnen met energie vergelijken zakelijk. Op die manier scoor je altijd een zakelijk energiecontract zonder dat je daar eerst geld voor hoeft neer te leggen. Dat klinkt beter, toch?

Geen energie op maat voor je bedrijf

Ben je toch geïntrigeerd door het aanbod van een mkb energiecollectief en zou je de gok willen wagen? Dat kan natuurlijk altijd. In dat geval moet je wel weten dat je bij een mkb energiecollectief nooit profiteert van zakelijke energie op maat. Samen met de andere ondernemers in hetzelfde energiecollectief neem je één pakket af. Dat energiepakket is samengesteld op basis van het gemiddelde verbruik van energie van de desbetreffende ondernemers. Dat betekent dus dat je gebruik gaat maken van een energiecontract dat niet op basis van jouw jaarlijkse verbruik is samengesteld. Op die manier weet je dus helemaal niet zeker of je op die manier het goedkoopst uit bent! Zit je bijvoorbeeld als freelance schrijver in hetzelfde collectief als je buurman die veel meer energie verbruikt dan is de kans groot dat jij meer moet betalen en dat je buurman goedkoper uit is. Kijk dus goed naar je jaarlijkse energieverbruik en in hoeverre het op basis daarvan interessant is om mee te doen met een energiecollectief.

Niet ieder energiebedrijf doet mee met collectieven

Tot slot is het goed om te weten dat niet ieder energiebedrijf dat zakelijke energie levert in Nederland meedoet met dit soort mkb energiecollectieven. Het collectief kan wel reclame maken met gegarandeerde kortingen en lage energieprijzen; op het moment dat niet elke energieleverancier meedoet, weet je nooit zeker of je van de laagste prijs profiteert. Ook dat is best een goede reden om niet mee te doen met zo’n collectief en zelf op zoek te gaan naar een goede energieaanbieding. Je vindt sowieso een passend energiecontract voor je bedrijf door te beginnen met mkb energie vergelijken. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker waar je je jaarlijkse energieverbruik in moet vullen. Die vergelijker gaat vervolgens voor jou op zoek naar de best passende energiedeals – uit dit overzicht kies je je eigen zakelijke energiecontract. Wedden dat je op deze manier goedkoper uit bent dan wanneer je mee had gedaan aan een MKB energiecollectief? Je bent in ieder geval al geen geld kwijt aan je zoektocht; het invullen van zo’n zakelijke energievergelijker is namelijk gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *