Overstappen naar een baan in het onderwijs

Geplaatst op

Je kan het bijna niet gemist hebben: er zijn volop mensen nodig in het onderwijs. Bijna iedere school heeft wel één of meerdere vacatures open staan, vaak gedurende het hele schooljaar. Zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs zijn er talloze voorbeelden van leerlingen die geen of te weinig les krijgen, uren of dagen naar huis worden gestuurd omdat er geen docent beschikbaar is. Mocht je al plannen hebben gehad om een carrièreswitch te maken, en over te stappen naar het onderwijs, dan is dit het moment om die door te zetten.

Op zoek naar iets anders?

Binnen het onderwijs is al het personeel meer dan welkom, of het nu gaat om jonge mensen die direct vanaf de middelbare school aan een lerarenopleiding of PABO zijn begonnen, of mensen die zich op latere leeftijd hebben laten omscholen. Voor die laatste groep zijn vaak wel mooie programma’s beschikbaar die ervoor zorgen dat ze al snel deels voor de klas staan, en grotendeels in de avonduren in een versneld tempo de theorie leren. Uiteraard zijn hier eisen aan verbonden, bijvoorbeeld op het gebied van eerdere opleidingen of eventuele werkervaring.

Juist voor zij-instromers is het wel zo prettig dat zij direct een deel van hun tijd voor de klas door kunnen brengen. Zij zijn tenslotte al gewend om te werken, en een overstap naar een leven als fulltime student kan een pittige zijn. Op de gekozen manier blijft hun werkritme juist in stand, vaak ook tegen vergoeding, en komt de studie er in de avonduren naast.

Vergis je niet: deze combinatie is ook niet gemakkelijk. Het wennen aan het onderwijs, de hele dag op de benen staan en bezig zijn met kinderen is al best een opgave, daarnaast nog een studie volgen al helemaal niet gemakkelijk. Alleen de meest gemotiveerde overstappers weten het traject veelal af te ronden en uiteindelijk ook echt voor de klas te belanden. Houd er, als je aan de opleiding begint, dus ook rekening mee dat het misschien niet gaat werken. Dat je het toch te zwaar vindt, nu nog een opleiding volgen en de overstap maken. Of dat het onderwijs an sich je toch niet brengt wat je had gehoopt. Laat dat echter geen belemmering zijn om eraan te beginnen: liever ontdekken dat het niet de juiste keuze was, dan je de rest van je leven blijven of je het toch niet had moeten proberen.

Diploma binnen, aan de slag

Is het diploma binnen, dan is het tijd om aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er genoeg onderwijs vacatures, dus dat is doorgaans geen al te groot probleem. Feit is wel dat deze vacatures niet helemaal gelijk over het land zijn verdeeld. Kun je in je eigen omgeving niks vinden, zoek dan eens in de onderwijs vacaturebank van de dichtstbijzijnde grote stad. Grote kans dat je hier wel iets tegen gaat komen! Zeker in en rond de Randstad is er een flink aantal vacatures, maar ook in de overige grote steden kun je waarschijnlijk snel aan de bak.