Onderhoud van een bedrijfspand: hoe pak je dit aan?

Geplaatst op
Facilitaire dienst

Als jij eigenaar van een pand bent dan is er een hoop wat je moet weten of uitbesteden. Onderhoud van een bedrijfspand kan op twee manieren:

  • je kunt wachten tot er iets kapot gaat en dit repareren of vervangen
  • je kunt het pand geregeld onderhouden om beschadiging te voorkomen
Management

Calamiteiten en meer

De eerste optie lijkt niet heel gek op het eerste gezicht. Waarom zou je iets aan je pand gaan doen als er geen problemen zijn? Onderhoud kost tenslotte geld. Maar wat als er écht calamiteiten ontstaan? Als het water langs de ramen loopt (en niet alleen aan de buitenkant) of de brandweer komt vertellen dat je vluchtdeuren niet deugen. Dan kost het vaak meer geld dan je tot op dat moment had uitgespaard.

Facilitaire

Regelmatig onderhoud

Om die reden is regelmatig onderhoud plegen de beste optie. Preventief onderhoud kun je namelijk plannen. Het zorgt over het algemeen niet voor overlast. Meestal kan het bedrijfsproces gewoon ongestoord doorgaan. In tegenstelling tot schade door achterstallig onderhoud. Dan moet er vaak op stel en sprong van alles geregeld worden. Om nog maar te zwijgen over de kosten van bijvoorbeeld waterschade of in ernstige gevallen zelfs het stilleggen van alle bedrijvigheid. 

Een pand dat er mooi bij ligt is bovendien een goed visitekaartje. Het pand oogt dan immers nieuwer en meer verzorgd. Voor veel bedrijven is dat pand toch een belangrijk uiterlijk kenmerk. Goede conditie voor je pand is dus heel belangrijk!