Kleed je correct en scoor meteen een puntje extra!

Geplaatst op

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan ben je, je er vast wel van bewust dat de eerste indruk ontzettend belangrijk is. Bij de eerste indruk speelt mee hoe je jezelf voorstelt, hoe je overkomt qua gedrag maar ook hoe je jezelf kleding. Kleren maken de man (en vrouw) en je op de juiste manier kleden is dan ook zeer aan te raden om extra punten te scoren bij de werkgever waar jij jezelf in de toekomst wel ziet werken. Hieronder de do’s en dont’s op het gebied van de juiste kleding voor je sollicitatiegesprek.

Ga op onderzoek uit

Tegenwoordig is het niet meer bij ieder bedrijf noodzakelijk om in pak of rok, jurk naar je sollicitatie te komen, al stellen andere dit juist nog wel steeds ontzettend op prijs. Bestudeer daarom van te voren alvast enigszins de bedrijfscultuur. Bij een bedrijf waar veel jong volwassenen werken kan je er van uitgaan dat de etiquetteregels hier iets minder serieus genomen worden. Waarschijnlijk is een nette blouse met bijpassende onderstuk al voldoende. In andere bedrijven waar de werknemers er nog wel zeer representatief uitzien kan je ervan uitgaan dat alleen een nette blouse niet volstaat en al helemaal niet op sneakers kan komen aanzetten. Ga dus van te voren een beetje op onderzoek uit op onder andere de website of social media kanalen.

Het effect van tatoeages, piercings en te bloot

Ben jij in het bezit van een tatoeage of piercing? Dan ben je hier over het algemeen waarschijnlijk best trots op. Van jou hoeft het dan ook niet om deze te bedekken. Toch kunnen sommige werkgevers hier anders over denken. Je hoeft ze uiteraard niet helemaal te verstoppen maar je tatoeages of piercings enigszins bedekken kan geen kwaad. Zeker niet als ze op plekken zitten die andere mensen niet hoeven te zien zoals je een navelpiercing of een tatoeage op je onderrug. Dit brengt ons meteen bij het volgende punt, laat niet teveel van jezelf zien. Bijna alle bedrijven vinden te bloot een echte ‘no go’. Doe dus gewoon de knoopjes van je blouse netjes dicht en laat te korte broeken, rokjes en jurkjes gewoon lekker thuis.

Let op je schoenen

Wist je dat er ook heel vaak wordt gelet op je schoenen? Of nee, laten we het anders verwoorden. Het valt op als je schoenen niet bij je outfit passen. Dit houdt in dat sneakers niet passen bij een pak en slippers of schoenen waar je tenen te zien zijn eigenlijk helemaal niet thuishoren op de werkvloer. Pas dus echt op met welke schoenen je aantrekt. Kies liever voor een basis paar dan een paar met een hele wilde of felle kleur. Nog niet in het bezit van een goed basic paar schoenen? Het merk Mason Garments heeft een groot aanbod van dit soort schoenen. In de Mason Garments heren collectie vind je bijvoorbeeld hele mooie leren veterschoenen en in de Mason Garments dames collectie vind je juist een hele klassieke en subtiele hak. Perfect voor een sollicitatie en andere formele aangelegenheden.