Hoeveel risico loop jij tijdens werktijd?

Geplaatst op

Alles wat je als mens doet, heeft een zeker risico. Een risico op vallen, struikelen of op een andere manier gewond raken. Soms komt dit door jezelf, soms door anderen en soms gewoon door botte pech. Risico’s volledig voorkomen, dat is nauwelijks mogen. Ze fors verkleinen, dat kan wel, en dat is zeker in risicovolle beroepen ook meer dan noodzakelijk.

Je bent nooit veilig

Risico’s volledig uit de weg gaan? Onmogelijk. Dat zou betekenen dat je echt helemaal niets meer kunt doen in je leven, en dan ook écht niks. Zelfs in bed liggen en slapen brengt namelijk risico’s met zich mee: ieder jaar overlijden er meer dan genoeg mensen, of zij raken gewond, door een val uit hun bed. Gewoon, doordat ze zich tijdens hun slaap omdraaiden. 

Risico’s als deze kun je simpelweg niet vermijden, ze horen bij het leven. Je kunt er, behalve zorgen voor een lekker ruim bed, ook weinig aan doen om ze te voorkomen. Dat geldt ook voor heel veel andere dingen die je op een dag doet. Gewoon door je huis lopen, bijvoorbeeld. Je let even niet op en kan over een drempel struikelen, of je tegen een muur stoten. Valt allemaal vrij weinig aan te doen, want zelfs als je oplet kan zoiets gebeuren.

Anders wordt het als je dingen gaat doen die duidelijk wat risicovoller kunnen zijn. Op zo’n moment is het zaak om goed op te letten, en geen dingen te doen die je veiligheid kunnen verlagen. Daarbij kun je denken aan een huishoudtrappetje: ga er alleen op staan als deze stabiel en stevig staat, en je schoenen, pantoffels of sokken draagt waarmee je niet gemakkelijk uit kunt glijden. Maar ook als je gewoon de straat op gaat en aan het verkeer deelneemt, is het verstandig om een beetje extra op te letten. Oversteken zonder te kijken of er een auto aankomt, is vragen om problemen. En al zijn dit allemaal situaties waarin we echt niet enorm met onze veiligheid en alle risico’s van dien bezig zijn, we letten als het ware wel automatisch een beetje extra op als we iets doen dat potentieel gevaarlijk kan zijn.

Gevaar op de werkvloer

Ook op de werkvloer loop je, afhankelijk van het werk dat je doet, altijd een zeker risico. Je kan van je stoel af vallen, om maar eens iets te noemen. Ben je je continue bewust van dit gevaar? Hopelijk niet…

Werk je echter op hoogte, dan ligt dat anders. Dan moet je je wél continue bewust zijn van de risico’s die je loopt. Ieder bedrijf dat werknemers op hoogte laat werken, moet zich houden aan de wettelijke regels over veilig werken op hoogte. De risico’s op een valpartij moeten zo klein mogelijk worden gehouden. Goede valbeveiliging voorkomt vallen, maar ook dat de verwondingen ernstig zijn als er toch een valpartij plaatsvindt. 

Continue bezig zijn met de risico’s die je loopt in het leven, dat is niet nodig. Maar op risicovolle momenten je best doen om deze zo klein mogelijk te houden, dat is niet meer dan logisch.