Hoe kun je jouw bedrijf verkopen?

Geplaatst op

Je hebt jaren met veel passie aan je bedrijf gewerkt en toch merk je nu dat het tijd is voor een andere stap. Je wilt een nieuwe passie gaan vervullen en dus je bedrijf verkopen. Het is niet alleen een zakelijke stap die je zet, maar ook een emotionele. Er zijn vijf stappen die je volgt tijdens het verkopen van je bedrijf:

Het bedenken van de aanleiding van de verkoop

  • De voorbereiding
  • Het vinden van een koper
  • Onderhandelen en een intentieverklaring maken
  • Het overdragen van het bedrijf

Lees hier uitgebreid over deze stappen zodat je de verkoop van je bedrijf in goede banen leidt.

De stappen die je zet om je bedrijf te verkopen

Voordat je überhaupt stappen gaat zetten is het verstandig om op een rij te zetten waarom je bedrijf wilt verkopen en hoe je dit wilt aanvliegen. Denk ook na over je inkomsten na de verkoop. Een bedrijf verkopen kan ook plotseling moeten gebeuren. Omdat je langdurig ziek bent bijvoorbeeld, of omdat er een geïnteresseerde onverwachts aangeeft je bedrijf te willen kopen. Het is daarom goed om altijd een voorbereiding te maken.

Je bent eruit en wilt je bedrijf verkopen. Dan is het nu tijd om je bedrijf klaar te maken voor de verkoop. Je laat het bedrijf waarderen en stelt aan de hand daarvan je vraagprijs vast. Ook denk je goed na over de overdracht en of je zelf nog na de verkoop betrokken wilt blijven in het bedrijf. Is er een personeelslid dat het bedrijf wilt kopen? Dan is het goed om samen voor te bereiden op de rol die hij of zij straks gaat vervullen. Verkoop je jouw bedrijf aan een derde? Dan stel je een informatiememorandum op.

Heeft er nog geen koper zich gemeld? Neem dan een bedrijf aan dat je hierbij helpt. Vertel ook aan familie, vrienden en zakelijke partners dat je jouw bedrijf gaat verkopen. Misschien kennen ze nog iemand die geïnteresseerd is in de koop van jouw bedrijf.

Wanneer er een serieuze koper is, bespreek je samen de voorwaarden van de overdracht en de prijs. Maak ook afspraken wanneer je betrokken blijft bij het bedrijf na de verkoop. Al deze afspraken registreren jullie in een intentieverklaring. De koper doet een boekenonderzoek en daarna is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen en te ondertekenen.

Samen met de koper heb je een datum afgesproken van de overdracht. Dit is het moment dat jouw bedrijf overgaat naar de koper. Op deze dag krijg je het overeengekomen geldbedrag betaald en passen jullie de inschrijving in de Kamer van Koophandel aan. Je moet de onderneming boekhouding afsluiten en de laatste belastingaangifte als ondernemer voorbereiden. Je bent klaar met je bedrijf verkopen.

Bedrijf verkopen via een tussenpartij?

Klinkt het je allemaal wat ingewikkeld? Of komen er veel emoties bij jou omhoog wanneer je al denkt aan je bedrijf verkopen? Dan is het slim om een derde partij in te schakelen om je te helpen bij de verkoop. Ga naaraan-verkopenbedrijf.nl/” style=”text-decoration:none;”> aan-verkopenbedrijf.nl. Ze geven je onder andere gedegen advies voor de verkoop en helpen bij het bepalen van de waarde. Zo is het verkopen van je bedrijf een stukje eenvoudiger dan wanneer je dit allemaal alleen moet doen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *